Leerkracht worden

Lesgeven in Brussel

Studeren voor leerkracht

Studeren voor leerkracht

Wil je graag starten met een educatieve opleiding? Ontdek hier alle opleidingen aan de universiteit en de verschillende hogescholen in Brussel om leerkracht te worden in het kleuter-, lager of secundair onderwijs. Je kunt een opleiding kleuter-, lager en secundair onderwijs volgen via een standaardtraject of flexibele trajecten, overdag of in avondonderwijs, live of via afstandsonderwijs. Vind een opleiding die bij jou past.
Solliciteren in Brussel

Solliciteren in Brussel

Je hebt je lerarendiploma op zak en bent op zoek naar een job? Bekijk de vacatures of laat je gegevens achter bij de betrokken instanties zodat scholen je kunnen contacteren.
Subsidies zij-instromers

Subsidies zij-instromers

De VGC ondersteunt zij-instromers met de terugbetaling van het studiegeld van de educatieve opleiding en het aanbieden van extra opleidingstijd door een vermindering van hun werkopdracht.
Heb je nog vragen? Onze consulent zij-instromers Camille helpt je op weg.

Heb je nog vragen? Onze consulent zij-instromers Camille helpt je op weg.

Vul het infoformulier in en Camille neemt contact met je op om je persoonlijk te begeleiden naar je nieuwe job als leerkracht in Brussel.
Voor de klas staan in Brussel, maakt écht een verschil

Voor de klas staan in Brussel, maakt écht een verschil

Lesgeven in Brussel is even verrijkend als uitdagend. Je werkt voor een diverse en meertalige leerlingenpopulatie. In een grootstad met een educatief aanbod om ‘u’ tegen te zeggen.
Ontdek waarom de job nergens anders relevanter en interessanter is.
Heb jij onderwijstalent?

Heb jij onderwijstalent?

Je zit nog in het secundair onderwijs en wil graag uitzoeken wat het is om leerkracht te zijn? Doe mee met het project 'Talent for Teaching' in verschillende secundaire scholen in Brussel.
Projecten

Projecten

Ontdek de projecten die met steun van VGC (toekomstige) leerkrachten warm maken voor en voorbereiden op een job in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.
Wat heb jij te geven?

Wat heb jij te geven?

Werk je graag met kinderen of jongeren? En wil je een rol spelen in hun toekomst? Ben je een krak in je vakgebied? En weet je goed hoe je dit aan de man kunt brengen? Ontdek op lesgeven.vlaanderen wat lesgeven zo bijzonder maakt.

Loon en voorwaarden

Met welk diploma mag je lesgeven?

Met welk diploma mag je lesgeven?

Als je in het onderwijs wil werken, moet je een bekwaamheidsbewijs kunnen voorleggen voor een bepaald vak, specialiteit, module, opleiding of ambt. Zoek in de databank welk bekwaamheidsbewijs je nodig hebt voor welk ambt.
Benoemingen en tijdelijke aanstellingen

Benoemingen en tijdelijke aanstellingen

Als startende leraar krijg je een statuut van tijdelijke aanstelling van bepaalde duur (TABD). Bouw je voldoende anciënniteit op en voldoe je aan een aantal voorwaarden? Dan kan je je kandidaat stellen voor een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur (TADD). Als er dan een vacante betrekking is en je voldoet aan de voorwaarden, kan je je kandidaat stellen voor een vaste benoeming. Ontdek hier de voorwaarden om vast benoemd te worden.
Loon en anciënniteit

Loon en anciënniteit

Er zijn verschillende factoren die je loon als leerkracht bepalen: je bekwaamheidsbewijs, salarisschaal, vergoedingen en toelagen, anciënniteit … Ontdek hier alle voorwaarden en bereken hoeveel je zou verdienen.
Krijg je loon tijdens de zomervakantie?

Krijg je loon tijdens de zomervakantie?

Je carrière in het onderwijs start meestal met een of meer tijdelijke jobs. Als je het voorbije schooljaar als tijdelijk personeelslid gewerkt hebt in het onderwijs, krijg je in juli en/of augustus geen salaris van AgODi, maar een
‘uitgestelde bezoldiging’. Ontdek het hier.

Helpen in een school

Werken na je pensioen

Werken na je pensioen

Ben je gepensioneerde leerkracht? En wil je je graag blijven inzetten voor de Brusselse ketjes? Of heb je een carrière buiten het onderwijs en wil je graag je expertise delen in de Brusselse scholen? Ontdek hoe je als gepensioneerde je steentje kunt blijven bijdragen in de Brusselse scholen.
Vrijwilliger worden in een school

Vrijwilliger worden in een school

Scholen zoeken verschillende profielen om hun schoolteam bij te staan: opvang van leerlingen, helpen bij activiteiten, begeleiding studie, voorlezen, klusjes ... Vrijwilligers kunnen onder bepaalde voorwaarden gratis of met een vergoeding aan de slag in de Nederlandstalige scholen in Brussel. Stel je kandidaat via de school of op www.giveaday.be/leerkrachtbxl
Studentenjobs in scholen

Studentenjobs in scholen

Studeer je voor leerkracht? Werk je graag met kinderen? Of heb je een specifiek pedagogisch profiel? Solliciteer voor een studentenjob in een Brusselse school. Je kunt aanmelden voor ondersteunende en logistieke taken, met een studentencontract of als vrijwilliger. Wij werken aan een overzicht van de mogelijkheden. Ontdek dit binnenkort op deze pagina.