Projecten LeerkrachtBXL

Ontdek de projecten die met steun van VGC (toekomstige) leerkrachten warm maken voor en voorbereiden op een job in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel.

Projecten voor scholieren

Talent for Teaching

Talent for Teaching

Zit je nog in het secundair onderwijs en wil je graag uitzoeken wat het is om leerkracht te zijn? Doe mee met het project 'Talent for Teaching' in verschillende scholen in Brussel. Je wordt onder begeleiding klaargestoomd om voor de klas te staan. Een unieke ervaring om jouw lestalent te ontdekken!
Klaar voor de lerarenopleiding!

Klaar voor de lerarenopleiding!

Ben je een leerling uit de derde graad secundair onderwijs? Heb je interesse in het volgen van een lerarenopleiding volgend academiejaar? Dan kan je deelnemen aan het gratis project ‘Klaar voor de lerarenopleiding!’.
Leerkrachtenberoep bij JOBX

Leerkrachtenberoep bij JOBX

Weet je nog niet welk beroep je later wilt uitoefenen? Kom met je klas naar de jobtentoonstelling JOBX van CAPITAL vzw. Ontdek er aan de hand van de nieuwste technologieën verschillende beroepen. Je vindt er ook een immersief filmpje over het leerkrachtenberoep, dat JOBX samen met de vzw Teach for Belgium en de VGC realiseerde.

Projecten voor studenten

Stadsspel Urban Education

Stadsspel Urban Education

Ben jij student in een lerarenopleiding in Brussel? Speel het interactief stadsspel van het Onderwijscentrum Brussel (OCB) en maak kennis met de didactische en culturele troeven van onze hoofdstad. Ga in groepjes met je smartphone op stap en verruim je blik over thema’s als diversiteit, meertaligheid en armoede.
Tweetalige lerarenopleiding

Tweetalige lerarenopleiding

Wil je starten met de lerarenopleiding lager onderwijs? Erasmushogeschool Brussel en Haute Ecole Francisco Ferrer bieden de tweetalige lerarenopleiding aan. Hiermee willen ze toekomstige leerkrachten tweetalig opleiden en hen voorbereiden op zowel het Nederlandstalig als het Franstalig onderwijs.
Taalondersteuning voor studenten

Taalondersteuning voor studenten

Ben je student in een graduaats- of lerarenopleiding aan Erasmushogeschool Brussel of Odisee Brussel? VGC steunt projecten die taalondersteuning bieden aan studenten. Met deze projecten zetten we in op taalvaardige, meertalige studenten die klaar zijn voor het Brusselse werkveld.

Projecten voor zij-instromers

Ondersteuning zij-instromers

Ondersteuning zij-instromers

Heb je de overstap gemaakt naar een job in het onderwijs? De VGC ondersteunt zij-instromers met de terugbetaling van het studiegeld van de educatieve opleiding en het aanbieden van extra opleidingstijd door een vermindering van hun werkopdracht.
Infobeurs 'Word leerkracht in Brussel'

Infobeurs 'Word leerkracht in Brussel'

Denk je na over de overstap naar een job in het onderwijs? Ben je op zoek naar informatie over (flexibele) educatieve opleidingen, loon, diplomavereisten …? Twee keer per jaar organiseert VGC de infobeurs om zij-instromers wegwijs te maken in het aanbod.
Teach for Brussels

Teach for Brussels

Ben je een zij-instromer en wil je lesgeven in het secundair onderwijs in Brussel? Dan kan je terecht bij Teach for Brussels, een project van de vzw Teach for Belgium. Je wordt gedurende twee jaar na je start intensief begeleid. Opgelet, je behaalt geen lerarendiploma met dit traject.
Baobab-traject

Baobab-traject

Woon je in Brussel en heb je het secundair onderwijs afgewerkt? Dan kom je misschien in aanmerking voor het Baobab-traject van EVA vzw. Na een positieve sollicitatie kun je parttime aan de slag op een kleuterschool. Je combineert die job dan met een deeltijdse opleiding tot leerkracht Kleuteronderwijs.

Projecten voor aanvangsbegeleiding

Vormingen onderwijsteams

Vormingen onderwijsteams

Er is in Brussel aandacht voor de ondersteuning van startende leerkrachten. Het Onderwijscentrum Brussel (OCB) heeft een aanbod voor directies, beleidsmedewerkers en mentoren. Er zijn vormingen voor schoolteams, gevolgd door vier praktische leerlabo’s voor mentoren.
Het NEST-project

Het NEST-project

NEST staat voor ‘Novice Educator Support and Training’ en is een Erasmus+ onderzoeksproject waarbij Spanje Bulgarije, Roemenië, Oostenrijk, Duitsland en België de handen in elkaar sloegen voor een sterke aanvangsbegeleiding van startende leraren in scholen met een groot aantal sociaaleconomisch kwetsbare leerlingen.