Klaar voor de lerarenopleiding!

Erasmushogeschool Brussel en Odisee Brussel slaan de handen in elkaar. Brusselse jongeren warm maken voor de lerarenopleiding: yes, we can!

Over het project

‘Klaar voor de lerarenopleiding!’ is een gratis project dat aangeboden wordt door Odisee en Erasmushogeschool, met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Voor wie? Alle leerlingen van de derde graad uit de Brusselse Nederlandstalige secundaire scholen zijn welkom!

Doel? Met het project 'Klaar voor de lerarenopleiding!' willen de hogescholen Brusselse jongeren motiveren om te kiezen voor het mooiste beroep ter wereld: leerkracht! 

Hoe? Het project bestaat uit twee onderdelen:

 1. Toekomstige studenten voorbereiden op de lerarenopleiding en het hoger onderwijs
 2. Jongeren inspireren op een ontmoetingsmoment

1. Toekomstige studenten voorbereiden op de lerarenopleiding en het hoger onderwijs

Odisee en Erasmushogeschool bieden ondersteuningsmodules aan waar ze onder meer inzetten op begrijpend luisteren, begrijpend lezen, spelling en werken rond studievaardigheden. Zo ben je nog beter voorbereid op je studie in het hoger onderwijs en maak je ook al eens kennis met de Brusselse campussen van beide hogescholen. Bovendien is dit ook al een mooie voorbereiding op de starttoets Nederlands.

Vanaf academiejaar 2023-2024 is de starttoets voor Nederlands, Frans en Wiskunde verplicht voor alle studenten die willen starten met een educatieve bacheloropleiding. De toets heeft als doel leerlingen een goed beeld te geven van hun startniveau. Meer informatie over de starttoets vind je op de website van Vlaanderen.

Praktische informatie over de ondersteuningsmodules.

2. Jongeren inspireren op een ontmoetingsmoment

Op woensdag 15 mei 2024 organiseren Odisee en Erasmushogeschool een ontmoetingsmoment voor leerlingen uit de 3de graad secundair onderwijs.

Tijdens dit ontmoetingsmoment brengen we geïnteresseerde jongeren samen met gemotiveerde leerkrachten, studenten en onderwijsondersteuners van het Onderwijscentrum Brussel (OCB). Zij  vertellen in begrijpbare taal over waarom ze kozen voor de lerarenopleiding en/of een job in het onderwijs. Ze zetten de schoonheid van het beroep in de verf, maar vertellen ook over hun twijfels en hun (soms uitdagend) parcours.

Via een speeddate met de dienst Studievoorzieningen van beide hogescholen, krijgen de deelnemers een antwoord op alle mogelijke praktische vragen rond studeren in het hoger onderwijs.

Tot slot brengen we een bezoek aan de onderwijsbibliotheek van het OCB, dé plek waar Brusselse leerkrachten interessante materialen en leermiddelen kunnen vinden.

Praktische informatie over het ontmoetingsmoment.

Praktische informatie en inschrijven

1. Ondersteuningsmodules Nederlands en studievaardigheden

Voor wie? Alle leerlingen uit de 3de graad van het secundair onderwijs in Brussel.

Wanneer? Op woensdagnamiddagen 21 augustus, 28 augustus, 4 september en 11 september.

Waar? Op de Brusselse campussen van Odisee of Erasmushogeschool.

Doel? Jongeren voorbereiden op het hoger onderwijs en op de starttoets Nederlands.

Op het programma? Verschillende modules, onder meer:

 • Inschalen van beginniveau Nederlands van de leerlingen
 • Nederlands: leesvaardigheid en samenvatten
 • Nederlands: luistervaardigheid en nota's nemen
 • Nederlands: helder schrijven en spelling werkwoorden
 • Efficiënt studeren in het hoger onderwijs

Schrijf je (leerlingen) in voor één of meerdere van de ondersteuningsmodules via onderstaande link. Deelnemen is gratis.

2. Ontmoetingsmoment

Voor wie? Alle leerlingen uit de 3de graad van het secundair onderwijs in Brussel

Wanneer? Woensdag 15 mei 2024 (13.30 – 16 uur)

Waar? Onderwijscentrum Brussel (Marcqstraat 16-18, 1000 Brussel)

Doel? Informeren, inspireren en enthousiasmeren

Op het programma? Speeddating met studenten, docenten, leerkrachten, onderwijsondersteuners van OCB en de diensten Studentenvoorzieningen

Schrijf je (leerlingen) in voor het ontmoetingsmoment via onderstaande link. Deelnemen is gratis.

Informatie voor studenten en ouders

De taal van het hoger onderwijs

Elk vak in een hogeschool of universiteit heeft een aantal studiepunten. Hoe meer studiepunten een vak heeft, hoe meer tijd je hiermee zal bezig zijn. 1 studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uur studietijd. Studietijd is de tijd die je besteedt aan lessen volgen, je (thuis) voorbereiden en studeren, papers, oefeningen of andere opdrachten maken en examens afleggen. Een volledig jaar van een opleiding komt overeen met 60 studiepunten.

De bacheloropleidingen kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs duren 3 jaar, dat betekent dus dat je in totaal 180 studiepunten aflegt (3 x 60).

Meer info over studiepunten vind je op de website van Leerwinkel Brussel.

Wanneer je start in een Vlaamse hogeschool of universiteit, krijg je een leerkrediet van 140 studiepunten.

Bij het inschrijven voor een bepaald vak neem je als student een aantal studiepunten op. Deze worden dan afgetrokken van je leerkrediet. Voorbeeld: je schrijft je in voor je eerste jaar (60 studiepunten). Je overblijvende leerkrediet is 80 studiepunten (140 - 60).

Slaag je voor een examen, dan krijg je die studiepunten terug. Slaag je niet voor een examen en ook niet voor het herexamen, dan ben je die studiepunten kwijt. Zo kan je leerkrediet opgeraken. De hogeschool kan dan hoger inschrijvingsgeld vragen of weigeren om je in te schrijven.

De bedoeling van het leerkrediet is:

 • ervoor zorgen dat je goed nadenkt over je studiekeuze
 • dat de hogeschool of universiteit jouw resultaten goed opvolgt

Meer info over het leerkrediet vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.

De lerarenopleiding

Professionele educatieve bachelors zijn lerarenopleidingen die je volgt aan een hogeschool.

Er zijn drie soorten educatieve bacheloropleidingen:

 1. Kleuteronderwijs
 2. Lager onderwijs
 3. Secundair onderwijs (met deze opleiding geef je les in de 1e en 2e graad, je kiest een aantal vakken waarin je je specialiseert)

Elke educatieve bachelor telt 180 studiepunten en duurt minimum 3 jaar. Denk goed na over waar je het liefst zou lesgeven, want er zijn heel wat verschillen tussen de opleidingen.

In Brussel kan je educatieve bacheloropleidingen volgen aan Odisee en Erasmushogeschool.

Meer info over de educatieve bacheloropleidingen vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Wil je starten met een lerarenopleiding? Vanaf academiejaar 2023-2024 moet je dan verplicht de starttoets Nederlands maken. De bedoeling van de starttoets is:

 • te kijken hoe goed je Nederlands is
 • je eventueel te helpen met online bijlessen

Ben je niet geslaagd voor de starttoets? Je mag wel starten met de opleiding maar moet online bijles volgen. Die bijlessen zijn bedoeld om je te helpen je Nederlands te verbeteren.

Als je kiest voor de educatieve bachelor lager onderwijs leg je naast de starttoets Nederlands ook een starttoets Wiskunde en Frans af.

Meer info over de starttoets vind je op de website van de Vlaamse Hogescholenraad.

Wanneer? In het eerste jaar van de lerarenopleiding heb je al meteen stage. Je start met observeren en groeit zo stap voor stap in je rol als leerkracht.

Waar? Soms mag je als student zelf kiezen. Soms geef je een top 5 van scholen door. Het kan ook zijn dat de hogeschool kiest waar je stagemoet doen. Dat kan ook buiten Brussel zijn.

In de lerarenopleidingen worden de praktische vakken in kleine klasgroepen gegeven (ongeveer 25 studenten). Je zit dus nooit met grote groepen in de les.

Begeleiding voor studenten

Aan de hogeschool zijn studenten niet alleen. Het zijn geen hele grote scholen en docenten zijn bereikbaar zodat studenten gemakkelijk vragen kunnen stellen. Ook zijn er op alle hogescholen begeleidingsdiensten waar je met een probleem terecht kan.

Heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze, dan kan de dienst studieadvies je helpen. Klik op de links hieronder om een afspraak te maken met een studieadviseur van Odisee of Erasmushogeschool.

Ook bij Leerwinkel Brussel kunnen ze je helpen met je studiekeuze. Voor meer info of om een afspraak te maken, klik je op de link hieronder.

  Studeren aan een hogeschool kost geld. Zo kost een voltijds academiejaar 1.092 euro in 2023-2024. Wat als je dit niet kan betalen?

  • Je kan financiële hulp vragen bij de overheid. Dit heet een ‘studiebeurs’ aanvragen. Je betaalt dan minder studiegeld. De hogeschool kan je helpen bij het aanvragen van een studiebeurs.
  •  Je kan ook de inschrijvingskosten in stukken betalen. Informatie hierover vind je op de website van de hogeschool.
  • Wil je liever met iemand praten, dan kan je via de links hieronder een gesprek met een medewerker van de hogeschool plannen. Dit gesprek is altijd vertrouwelijk.

  De trajectbegeleider helpt je met het samenstellen van een studieprogramma dat bij jou past. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om minder vakken te volgen (en je opleiding in 4 jaar in plaats van 3 jaar te doen). Je kan bekijken hoe je studeren kan combineren met een studentenjob. Of je kan aanpassingen vragen omdat je een leerstoornis of handicap hebt. Heb je hierover een vraag, contacteer dan de hogeschool.

  Wat na je lerarenopleiding?

  Er is werk genoeg voor wie de lerarenopleiding heeft gevolgd. Vaak krijg je zelfs al een jobaanbieding voor je afgestudeerd bent! Maak wel zeker je studie af, zodat je later betaald wordt op bachelorniveau.

  Je kan aan het werk als leerkracht, leerlingbegeleider, in het zorgteam ... .  Als je na je studies nog niet wil gaan werken, kan je een extra opleiding volgen. Je kan bijvoorbeeld via een schakeljaar een master in Onderwijskunde of master in de Agogische Wetenschappen aan de universiteit studeren.

  Ook buiten het onderwijs kan je als afgestudeerde leerkracht werk vinden. Veel overheidsjobs waarvoor een bachelordiploma gevraagd wordt, zijn ook toegankelijk voor leerkrachten. Werkgevers kijken meer en meer naar je ervaring en persoonlijkheid en niet alleen naar je diploma.

  Wil je graag een idee van de jobs in Brussel? Neem dan hier eens een kijkje op de website van Onderwijs in Brussel, daar vind je informatie over solliciteren en vacatures.

  Vragen?

  Heb je een vraag? Of wil je iets delen? Mail dan naar: 

  Help ons de leerkrachten van morgen te vormen en breng dit project onder de aandacht van jouw (mede)leerlingen. Bedankt!