Klaar voor de lerarenopleiding!
Erasmushogeschool Brussel en Odisee Brussel slaan de handen in elkaar. Brusselse jongeren warm maken voor de lerarenopleiding: yes, we can!
Over het project
‘Klaar voor de lerarenopleiding!’ is een gratis project dat aangeboden wordt door Odisee en Erasmushogeschool, met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).
- Voor wie?
- Alle leerlingen van de derde graad uit de Brusselse Nederlandstalige secundaire scholen zijn welkom!
- Doel?
- Met het project 'Klaar voor de lerarenopleiding!' willen de hogescholen Brusselse jongeren voorbereiden op de lerarenopleiding.
- Hoe?
- Via een gratis ondersteunend traject dat focust op taal en vaardigheden voor het hoger onderwijs.
- Daarnaast maak je kennis met de campussen van Odisee en Erasmushogeschool.
- Waarom?
- Het correct gebruik van het Nederlands is heel belangrijk als toekomstige leerkracht. Met de modules geven we je een duwtje in de rug. We werken op begrijpend lezen, begrijpend luisteren, spelling, grammatica en academische woordenschat. We leren je ook hoe je goede nota’s neemt en handige samenvattingen maakt.
- Vanaf academiejaar 2023-2024 is de starttoets Nederlands namelijk verplicht voor alle studenten die willen starten met een educatieve bacheloropleiding. De toets heeft als doel leerlingen een goed beeld te geven van hun startniveau. Meer informatie over de starttoets vind je op de website van Vlaanderen.


Praktische informatie en inschrijving
- Voor wie?
- Alle leerlingen uit de 3de graad van het secundair onderwijs in Brussel
- Wanneer?
- Op woensdagnamiddagen (13.30 - 16.30 uur)
- Data: 23/8, 30/8, 6/9 en 13/9
- Waar?
- Op de Brusselse campussen van Odisee of Erasmushogeschool
- Doel?
- Jongeren voorbereiden op de lerarenopleiding en de starttoets Nederlands
- Op het programma?
- Inschalen van het beginniveau Nederlands
- Begrijpend lezen, begrijpend luisteren, spelling, grammatica en academische woordenschat
- Vaardigheden hoger onderwijs
Informatie voor studenten en ouders
De taal van het hoger onderwijs
Elk vak in een hogeschool of universiteit heeft een aantal studiepunten. Hoe meer studiepunten een vak heeft, hoe meer tijd je hiermee zal bezig zijn. 1 studiepunt komt overeen met 25 tot 30 uur studietijd. Studietijd is de tijd die je besteedt aan lessen volgen, je (thuis) voorbereiden en studeren, papers, oefeningen of andere opdrachten maken en examens afleggen. Een volledig jaar van een opleiding komt overeen met 60 studiepunten.
De bacheloropleidingen kleuteronderwijs, lager onderwijs en secundair onderwijs duren 3 jaar, dat betekent dus dat je in totaal 180 studiepunten aflegt (3 x 60).
Meer info over studiepunten vind je op de website van Leerwinkel Brussel.
Wanneer je start in een Vlaamse hogeschool of universiteit, krijg je een leerkrediet van 140 studiepunten.
Bij het inschrijven voor een bepaald vak neem je als student een aantal studiepunten op. Deze worden dan afgetrokken van je leerkrediet. Voorbeeld: je schrijft je in voor je eerste jaar (60 studiepunten). Je overblijvende leerkrediet is 80 studiepunten (140 - 60).
Slaag je voor een examen, dan krijg je die studiepunten terug. Slaag je niet voor een examen en ook niet voor het herexamen, dan ben je die studiepunten kwijt. Zo kan je leerkrediet opgeraken. De hogeschool kan dan hoger inschrijvingsgeld vragen of weigeren om je in te schrijven.
De bedoeling van het leerkrediet is:
- ervoor zorgen dat je goed nadenkt over je studiekeuze
- dat de hogeschool of universiteit jouw resultaten goed opvolgt
Meer info over het leerkrediet vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.
De lerarenopleiding
Professionele educatieve bachelors zijn lerarenopleidingen die je volgt aan een hogeschool.
Er zijn drie soorten educatieve bacheloropleidingen:
- Kleuteronderwijs
- Lager onderwijs
- Secundair onderwijs (met deze opleiding geef je les in de 1e en 2e graad, je kiest een aantal vakken waarin je je specialiseert)
Elke educatieve bachelor telt 180 studiepunten en duurt minimum 3 jaar. Denk goed na over waar je het liefst zou lesgeven, want er zijn heel wat verschillen tussen de opleidingen.
In Brussel kan je educatieve bacheloropleidingen volgen aan Odisee en Erasmushogeschool.
Meer info over de educatieve bacheloropleidingen vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.
Wil je starten met een lerarenopleiding? Vanaf academiejaar 2023-2024 moet je dan verplicht de starttoets Nederlands maken. De bedoeling van de starttoets is:
- te kijken hoe goed je Nederlands is
- je eventueel te helpen met online bijlessen
Ben je niet geslaagd voor de starttoets? Je mag wel starten met de opleiding maar moet online bijles volgen. Die bijlessen zijn bedoeld om je te helpen je Nederlands te verbeteren.
Als je kiest voor de educatieve bachelor lager onderwijs leg je naast de starttoets Nederlands ook een starttoets Wiskunde en Frans af.
Meer info over de starttoets vind je op de website van de Vlaamse Hogescholenraad.
Wanneer? In het eerste jaar van de lerarenopleiding heb je al meteen stage. Je start met observeren en groeit zo stap voor stap in je rol als leerkracht.
Waar? Soms mag je als student zelf kiezen. Soms geef je een top 5 van scholen door. Het kan ook zijn dat de hogeschool kiest waar je stagemoet doen. Dat kan ook buiten Brussel zijn.
In de lerarenopleidingen worden de praktische vakken in kleine klasgroepen gegeven (ongeveer 25 studenten). Je zit dus nooit met grote groepen in de les.
Wil je graag meer info over wie je medestudenten zullen zijn in Brussel? Bekijk cijfers van:
- De educatieve bachelor kleuteronderwijs in Odisee en Erasmushogeschool
- De educatieve bachelor lager onderwijs in Odisee en Erasmushogeschool
- De educatieve bachelor secundair onderwijs in Odisee en Erasmushogeschool
Begeleiding voor studenten
Aan de hogeschool zijn studenten niet alleen. Het zijn geen hele grote scholen en docenten zijn bereikbaar zodat studenten gemakkelijk vragen kunnen stellen. Ook zijn er op alle hogescholen begeleidingsdiensten waar je met een probleem terecht kan.
Heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze, dan kan de dienst studieadvies je helpen. Klik op de links hieronder om een afspraak te maken met een studieadviseur van Odisee of Erasmushogeschool.
Ook bij Leerwinkel Brussel kunnen ze je helpen met je studiekeuze. Voor meer info of om een afspraak te maken, klik je op de link hieronder.
Studeren aan een hogeschool kost geld. Zo kost een voltijds academiejaar 1.092 euro in 2023-2024. Wat als je dit niet kan betalen?
- Je kan financiële hulp vragen bij de overheid. Dit heet een ‘studiebeurs’ aanvragen. Je betaalt dan minder studiegeld. De hogeschool kan je helpen bij het aanvragen van een studiebeurs.
- Je kan ook de inschrijvingskosten in stukken betalen. Informatie hierover vind je op de website van de hogeschool.
- Wil je liever met iemand praten, dan kan je via de links hieronder een gesprek met een medewerker van de hogeschool plannen. Dit gesprek is altijd vertrouwelijk.
De trajectbegeleider helpt je met het samenstellen van een studieprogramma dat bij jou past. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om minder vakken te volgen (en je opleiding in 4 jaar in plaats van 3 jaar te doen). Je kan bekijken hoe je studeren kan combineren met een studentenjob. Of je kan aanpassingen vragen omdat je een leerstoornis of handicap hebt. Heb je hierover een vraag, contacteer dan de hogeschool.
Als je moeite hebt met het Nederlands, kan je op de hogeschool gratis geholpen worden door een taalcoach. Dit kan online of op campus zelf.
Ook voor psychologische begeleiding kan je op de hogeschool terecht. Deze gesprekken zijn altijd vertrouwelijk. Zij zullen je indien nodig en afhankelijk van jouw situatie doorverwijzen naar professionele hulpverleners.
Wat na je lerarenopleiding?
Er is werk genoeg voor wie de lerarenopleiding heeft gevolgd. Vaak krijg je zelfs al een jobaanbieding voor je afgestudeerd bent! Maak wel zeker je studie af, zodat je later betaald wordt op bachelorniveau.
Je kan aan het werk als leerkracht, leerlingbegeleider, in het zorgteam ... . Als je na je studies nog niet wil gaan werken, kan je een extra opleiding volgen. Je kan bijvoorbeeld via een schakeljaar een master in Onderwijskunde of master in de Agogische Wetenschappen aan de universiteit studeren.
Ook buiten het onderwijs kan je als afgestudeerde leerkracht werk vinden. Veel overheidsjobs waarvoor een bachelordiploma gevraagd wordt, zijn ook toegankelijk voor leerkrachten. Werkgevers kijken meer en meer naar je ervaring en persoonlijkheid en niet alleen naar je diploma.
Wil je graag een idee van de jobs in Brussel? Neem dan hier eens een kijkje op de website van Onderwijs in Brussel, daar vind je informatie over solliciteren en vacatures.
Als leerkracht met een bachelordiploma start je met een mooi basisloon. Je loon gaat elk jaar omhoog naarmate je meer ervaring opdoet en anciënniteit opbouwt.
Een inschatting van je loon vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen:
Vragen?
Heb je een vraag? Of wil je iets delen? Mail dan naar:
- Sarah (Odisee): sarah.vrijdags@odisee.be
- Elke (Erasmushogeschool): elke.goossens1@ehb.be
Help ons de leerkrachten van morgen te vormen en breng dit project onder de aandacht van jouw (mede)leerlingen. Bedankt!

