“Diversiteit in de klas is heel verrijkend, voor mezelf én de kinderen”

Yasmin Banck is klasleerkracht in het zesde leerjaar van de GO! Basisschool Zavelput in de Brusselse gemeente Sint-Agatha-Berchem. Als zij-instromer uit de zorgsector voelt ze zich helemaal in haar sas in het onderwijs. “De interacties met kinderen vind ik heel fijn. Ik leer ook van hen bij.”

Yasmin Banck ging een enkele jaren geleden van start in het onderwijs. Daarvoor werkte ze tien jaar in een woonzorgcentrum voor volwassenen met autisme. “De tijd was rijp voor iets nieuws. Daarom besloot ik het over een andere boeg te gooien”, vertelt ze.

Lerarenplatform

Onder de noemer van zij-instromer ging Yasmin op zoek naar een job om met kinderen te werken. “Ik wou nog altijd graag met mensen werken. Ik heb een diploma gezinswetenschappen op zak, waarmee ik aan de slag kon in het onderwijs. Na een jaartje in Halle, kwam ik vier jaar geleden in Brussel terecht.” In de GO! Basisschool Zavelput werkte Yasmin eerst twee jaar via het lerarenplatform, dat als doel heeft jonge leerkrachten een beter loopbaanperspectief te bieden.

“Sinds dit schooljaar ben ik klasleerkracht in het zesde leerjaar. In januari word ik daarbovenop ook zorgcoördinator. Ik zal dan de zorg structureren, de bijhorende noden in kaart brengen en contacten met onder andere het CLB verzorgen. Het grote voordeel voor mij is dat ik vanaf dan in aanmerking kom om later een benoeming te krijgen. Aangezien ik niet over het diploma van leerkracht beschik, bouw ik nu nog geen anciënniteit op voor een benoeming. Dat wordt voor mij persoonlijk dus een mooie en grote stap.”

Vanaf 1 januari 2022 gelden er andere voorwaarden om anciënniteit mee te nemen bij een overstap naar het onderwijs. Zij-instromers zullen tot tien jaar anciënniteit kunnen meenemen voor bepaalde vakken en ambten.